02.07.2020.
02.07.2020.
Pag, pag, vai tad kūkas un saldie ēdieni vispār var būt veselīgi?!
Konsultē uztura speciāliste veselības centrā Vivendi un Rīgas dzemdību namā, meistarklašu vadītāja un Rīgas Stradiņa universitātē programmas Uzturzinātne pasniedzēja LIENE SONDORE
Gatavo tikai no dabiskām un kvalitatīvām izejvielām. Cep ar sviestu!
Vienu veselīga ēdiena pazīmi varētu attiecināt uz visām kūkām un saldajiem, kurus svētkos cel galdā. Un to patiešām ir vērts ievērot – ja reiz atļaujies kūku, tad tiešām atļaujies! Un izmanto tikai dabiskas un veselīgas izejvielas. Ievērojot šo bausli, cep kūkas tikai ar sviestu! To nelielā daudzumā lieto arī ikdienā. Vienu brīdi sviests tika pavisam noliegts, taču pētījumi apstiprina, ka nelielā daudzumā arī piesātinātie tauki, kas atrodas piena produktos, organismam ir vajadzīgi. Svarīgi, lai margarīns vai nekvalitatīva eļļa nepārvērš tavu svētku kūku par ko tādu, ko labāk nevajadzētu ēst vispār.
Raugoties no šāda skatpunkta, veselīga ir lieliskā šokolādes kūka, kura cepta no tumšās šokolādes (vismaz
70 procenti kakako pupiņu) un īsta sviesta – pusi uz pusi. Vēl tajā ir olas un mazliet kukurūzas miltu. Visas sastāvdaļas ir veselīgas, bet, protams, tāda kūka ir kārtīga kaloriju bumba. Tomēr, ja atļausies baudīt mazu gabaliņu, nevis šķīvja lieluma gabalu, kūka – veselīga un garda – būs īstajā vietā un laikā.
Ja vēlies mazināt kaloriju skaitu, saldā krējuma vai tikpat treknā siera Mascarpone vietā izmanto piemērotas konsistences grieķu jogurtu vai biezpienu. Nelielā kūkas gabalā parasti ir 300–500 kcal, bet, piemēram, gatavojot krēmu tiramisu kūkai, šo ciparu vari mazināt, ja izmanto grieķu jogurtu, kuru jauc ar Ricotta biezpienu (nevis sieru, kas arī ir ļoti trekns). Vari arī paspēlēties ar sastāvdaļām un tiramisu kūkas krēmam izmantot vienu daļu Mascarpone siera un divas daļas grieķu jogurta. Vēl krēmam der biezpiena masa, ko reizēm var nopirkt lielveikalos. Tās konsistence ir kā caur sietu izberztam biezpienam, kuru tad iejauc grieķu jogurtā. Šādu krēmu vari likt starp biskvītiem tradicionālajā lauku tortē pamīšus ar ievārījuma vai svaigi rīvētu ogu kārtu.
Gan šādu grieķu jogurta un liesa biezpiena masu, gan grieķu jogurtu vienu pašu var izmantot arī, gatavojot klasisko rupjmaizes kārtojumu. Grieķu jogurtu tad labāk uzputot, izjaucot tā dabisko konsistenci, lai gardums nav tik smags. Ja patīk pavisam stingra krēma konsistence, var likt klāt krēma stindzinātāju (nopērkams lielveikalos). Īpaši tas noder, ja liec klāt cukuru, jo tas šķidrina masu, bet krēma stindzinātājs mazliet to savāks. Protams, vari gatavot kārtojumu, cukuru neizmantojot krēma kārtai, jo ievārījums taču arī ir gana salds. Šādi mazināsi kaloriju daudzumu kūkas vai kārtojuma porcijā.
Tāpat putukrējuma vietā ar grieķu jogurtu vari pildīt ceptus karamelizētus ābolus. Izmantojot to krēmos, jāatceras tam garšai pievienot rīvētu apelsīna miziņu, apelsīnu liķieri, cidoniju sīrupu, sukādes.
Ja cep plātsmaizi un tai pa virsu izkārtotos augļus nevēlies pārliet ar saldā vai skābā krējuma masu, izmanto bezpiedevu jogurtu. Šajā gadījumā grieķu jogurts tik labi nederēs, bet labu konsistenci iegūsi, ja sakultas olas sajauksi ar Lakto (pārbaudīta recepte – ar Lakto bez piedevām plātsmaizes izdodas lieliski!) vai tam līdzīgas konsistences jogurtu. Iegūsi liesāku, bet tikpat gardu plātsmaizi. Vari pārlejamai masai likt klāt cukuru, vari arī nelikt.
Ja tu par veselīgu uzskati veģetāriešu un/vai vegānu ēdienu, kūkas sanāks gardas, bet reti kad būs liesākas par parastajām. Tradicionālo lauku biskvīta kūku cepot, ņem vienādu skaitu olas, tikpat karotes miltu un tikpat karotes cukuru, bet no šīm sastāvdaļām sanāk liels ripulis, no kura vari apēst mazu gabaliņu. Savukārt vegānu vai svaigēdāju kūkā parasti saliek tik daudz labumu, ka arī mazā gabaliņā kopā sanāk kaloriju bumba. Piemēram, vegānu kūkās bieži izmanto mandeļu miltus, dateles, avokado, kokosa taukus (kas ir piesātinātie tauki, un tāpēc nav tik veselīgs produkts, kā gribētos) – tie visi enerģētiskās vērtības ziņā ir bagāti produkti. Daudzas vegānu kūkas vienlaikus ir svaigēdāju kūkas, tām pamatnē allaž izmanto samaltus riekstus, žāvētos augļus un citus kalorijām bagātus labumus. Jāatzīst, ka kūku pamatnes no mandeļu miltiem izdodas patiešām labi, bet tas ir ļoti dārgs prieks gan enerģētiski, gan finansiāli.
Ja gribi aizstāt baltos smalkos kviešu miltus ar citiem miltiem, vislabāk pilngraudu, tev būs dažādi milti jākombinē vai jāizmanto rudzu rīvmaize. Piemēram, tikai no auzu pilngraudu miltiem laba kūkas pamatne vai biskvīts nesanāks, tāpat no speltas kviešu miltiem, jo ripulis būs pārāk mitrs, necelsies. Ņemot citus lielveikalos nopērkamos pilngraudu miltus, biskvīts sanāks ciets un smags, arī cepot necelsies. Griķu un miežu milti uzvedas vislabāk, bet tie dod specifisku garšu, kura kūkās ne visiem patiks. Daudzus padomus, kā kombinēt tos, kas nav ne kviešu, ne rudzu milti, atradīsi bezglutēna diētu pavārgrāmatās vai interneta vietnēs. Ja veselīguma vārdā izmantosi rīsu miltus, skaties, vai tie ir pilngraudu maluma. Balto rīsu milti nebūs veselīgāki par balto kviešu miltiem, tos izmanto cilvēki, kam tiešām veselības saglabāšanas dēļ ir jāēd tikai bezglutēna produkti.
Ar miežu un griķu miltiem labi sanāks plātsmaizes pamatne. Bet tev derētu pirms svētkiem izmēģināt, vai garšo un izdodas. Eksperimentējot ar dažādiem miltiem, svarīgi, lai tu izcep garšīgu kūku, nevis tādu, kas, tavuprāt, ir veselīga, taču neviens to nevēlas ēst.
Ja tev gribas gaisīgāku kūkas pamatni, bet balto miltu paka tavā virtuvē ir tabu, garantēti laba kūka izdosies, ja nopirksi rudzu rīvmaizi. Cepot biskvītu, proporcija līdzīga: 6–7 karotes rīvmaizes, sešas karotes cukura, sešas olas. Tad tas sanāks čagans un ļoti gards. Valsts svētkos rīvmaizes kārtojums ar grieķu jogurta un Ricotta biezpiena krēmu un dzērvenēm garšos fantastiski un atbildīs visām svētku noskaņas un veselīga salduma pazīmēm. Vēl rudzu rīvmaizi vari kombinēt ar sutinātiem karamelizētiem āboliem.
Ja vēlies aizstāt balto cukuru , ņem brūno cukuru, stēviju vai dateles. Brūnais cukurs enerģētiskās vērtības ziņā būs līdzvērtīgs, bet veselīgāks (un arī dārgāks), jo nav rafinēts. Stēvija ir dabisks saldinātājs ar maz kalorijām. Pamēģini arī samaltas dateles!
Izmanto tikai dabiskas un veselīgas izejvielas. Ievērojot šo bausli, cep kūkas tikai ar sviestu!
BISKVĪTAM VAJADZĒS:
PILDĪJUMAM VAJADZĒS:
DEKORĒŠANAI VAJADZĒS:
GATAVOŠANA
Variācija: apaļās tortes vietā no dotās mīklas var cept ar rolbiskvītu.
MĪKLAI VAJADZĒS:
ĀBOLU MASAI VAJADZĒS:
KRĒMĪGAJAI VIRSKĀRTAI VAJADZĒS:
GATAVOŠANA:
PAMATNEI VAJADZĒS:
PILDĪJUMAM VAJADZĒS:
DEKORĒŠANAI VAJADZĒS:
GATAVOŠANAI VAJADZĒS:
GATAVOŠANA:
Gardus svētkus!