04.10.2023.
Kas ir bezglutēna pārtika un kādos gadījumos tā ir nepieciešama?
04.10.2023.
Konsultē BENU Aptiekas farmaceite Liene Graudiņa
Glutēns (nereti saukts arī par lipekli) ir olbaltumviela, kas atrodama miežos, kviešos, auzās un rudzos. No tā izriet, ka bezglutēna pārtika ir tāda, kas nesatur miežus, kviešus, auzas, rudzus vai to izstrādājumus jeb citiem vārdiem sakot – nesatur šajos graudaugos esošo lipekli – glutēnu.
Kam un kādos gadījumos nepieciešami bezglutēna produkti?
Pirmkārt, bezglutēna diētu nepieciešams ievērot tiem, kam ir diagnosticēta celiakija, kā arī tā būtu ļoti ieteicama tiem, kam ir paaugstināta jutība pret glutēnu vai ir alerģija pret kviešu produktiem. Atsevišķos gadījumos bezglutēna diēta var tikt nozīmēta arī pie citām saslimšanām kā papildu terapija, lai uzlabotu veselības stāvokli – taču to izvērtēs ārstējošais ārsts.
Lielākoties tie, kas ievēro bezglutēna diētu, novēro arī liekā svara zudumu. Tas pārsvarā nav tieši saistīts ar to, ka no ēdienkartes ir izslēgts glutēns, bet ar to, ka tiek izslēgti daudzi glutēnu saturošie produkti, piemēram, bulciņas, dažāda veida pusfabrikāti.
Taču, ja nav specifiska veselības stāvokļa, tad bez iemesla bezglutēna diētu nevajadzētu ievērot, jo graudaugi satur daudz organismam vajadzīgu šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu.
Kā atšķirt piemērotus produktus?
Ja jums ir aktuāla bezglutēna diēta, pievērsiet uzmanību tam, ka glutēnu pārtikas pārstrādē bieži izmanto kā biezinātāju vai stabilizatoru, tādējādi to var atrast visdažādākajos gatavos ēdienos, ne vien populārākajos miltu izstrādājumos. Tādēļ, lai pārliecinātos, ka pārtikas produkti ir bez glutēna, uz to iepakojuma jāmeklē apzīmējumi: gluten-free, GF un starptautiskā bezglutēna zīme – pārsvītrota vārpa.