Iesnas, niezoša rīkle, klepus – atkal saaukstēšanās vai alerģija?
Iestājoties pavasarim, kļūst aktuāli jautājumi par putekšņu alerģijām. Kas jāņem vērā, sagaidot pavasari, kā atšķirt alerģijas simptomus no ...
30.06.2020.
30.06.2020.
Pirms svētkiem parasti izskan dažādi padomi, kā nepārēsties, ko darīt, ja pēc maltītes pūšas vēders, moka smaguma sajūta. Bet patiesībā… viss būtu daudz vienkāršāk, ja vien ievērotu mērenību un vēl dažus knifiņus.
Pirmkārt, svētki jāizbauda, bet ēšanas ziņā – ar mēru. Kur vari sevi neierobežot, tā ir cita šķautne: svētki taču visvairāk ir tikšanās ar patīkamiem cilvēkiem, sarunas, āra pastaigas, danči un trakulības.
Otrkārt, sen aiz kalniem tie laiki, kad bija jāgādā pārtikas krājumi bargajai ziemai un svētkos jākrauj galdā viss, kas mājās atrodams. Mūsdienīgi un veselīgi ēšanas paradumi vairs nesaistās ar auksto galdu, buljonu, otro, desertiem un torti vienā reizē!
Vajadzīgs :
Vistas šķiņķīti sagriež mazos gabaliņos, plūmes – strēmelītēs. Sajauc ar sasmalcinātiem valriekstiem, daļu veselo riekstu un plūmju strēmelītes atstājot greznošanai. Krējumā iemaisa sinepes, sāli, piparus, iecilā salātos un pilda groziņos.
Vajadzīgs :
Ābolu nomizo, iztīra, sagriež mazos kubiņos un pārlaista ar citrona sulu. Tunča konservus nosusina, sadrupina, sajauc ar zemesriekstiem un ābola gabaliņiem. Majonēzei pievieno sāli un piparus, iecilā tunča, riekstu un ābolu maisījumā, pilda groziņos.
Vajadzīgs :
Vārītus, atdzesētus kartupeļus nomizo, sagriež biezās šķēlēs. Katrai virsū liek piku svaigā siera, ar karotīti vidū iespiež nelielu padziļinājumu, tajā liek pa nepilnai tējkarotei melno vai sarkano ikru. Ikru vietā uz siera pikas var uzlocīt plānu laša šķēlīti, to pārkaisīt ar pipariem. Grezno ar zaļumiem – pētersīļu lapiņām, dillēm.
Vajadzīgs :
Uz biezām vārītu kartupeļu šķēlēm liek siļķu fileju gabaliņus, tos pārklāj ar skaidiņās sarīvētas vārītas bietes kaudzītēm, virsū katrai liek biezu krējumu. Pārkaisa ar sāli, pipariem, virsū uzsprauž pa kaperam. Ja tādu nav, to vietā var uzspraust marinēta gurķa gabaliņus vai šķēlītes.
Irbītes ļoti labi iederas Ziemassvētku galdā. Tās parasti gatavo iepriekšējā vakarā vai svētku dienas rītā. Aukstajam galdam tās sagriež ripiņās vai atstāj veselas. Tikpat labi irbītes garšo arī siltas. Turklāt tās nav treknas, jo gatavo no liesas liellopa gaļas, tādēļ derēs pat tiem, kas uztraucas par figūru.
Irbītes var pildīt ar žāvētām plūmēm vai aprikozēm. Lai būtu vēl diētiskāk – nelikt speķi, bet tad irbītes būs sausākas.
Gatavošana
Gaļu sagriež šķēlēs un izklapē no abām pusēm. Speķi un burkānus sagriež strēmelēs. Tā kā irbīte parasti sanāk garena un ar vienu šaurāku galu, pildījumu – speķi un dažas strēmeles burkāna – liek platākajā galā, pārkaisa ar sāli un pipariem un stingri satin.
Lai rullītis turētos kopā un netītos vaļā, to stingri nosien ar rupju diegu vai sasprauž ar maziem koka irbulīšiem. Apcep eļļā brūnus. Tad visus rullīšus liek pietiekami dziļā pannā, ielej ūdeni, pievieno pāris lauru lapu un veselos piparus, liek virsū vāku un sautē 1,5 stundas.
Ja irbītes paredzētas aukstajam galdam, tās vispirms atdzesē un tad noņem diegu. Ja ēdīsiet siltas, labāk diega vietā lietojiet irbulīšus – būs vieglāk izņemt no karstām irbītēm.
Vienkāršs, bet silts un garšīgs deserts. Ar Ziemassvētku smaržu!
Vajadzīgs :
Gatavošana
Āboliem izņem serdi ar sēklām un plēksnītēm (tas ērti izdarāms ar speciālo seržu izņēmēju) un tukšo ābolu viduci ieziež ar citrona sulu. Sakapā valriekstu pusītes (4 atstāj dekorēšanai), sagriež gabaliņos marcipānu un pamīšus pilda izdobtajos ābolos: mazliet marcipāna, tad riekstus, atkal marcipānu, un tā turpina, kamēr pilni. Pārkaisa ar kanēli, sajauc ābolu sulu ar baltvīnu un pārlej pildītajiem āboliem, kas sasēdināti cepamtraukā. Liek 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 40 minūtes, kamēr ābolu miza sāk čokuroties un apetelīgi ieplīst. Mērcei samaisa jogurtu ar kļavu sīrupu un šķipsniņu kanēļa, lej deserta trauciņos un katrā liek vienu kārdinošu, siltu ābolu. Dekorē ar valriekstu pusītēm un, ja vēlas, vēl pārlej ar aromātisko kļavu sīrupu. Pasniedz tūlīt!
Kanēlis veselībai
Zināms, ka kanēlis dara možu, aktivizē darbaspējas un sakārto gremošanu. Un – ja vēl pieskaita kanēļa antibakteriālās īpašības!
Iestājoties pavasarim, kļūst aktuāli jautājumi par putekšņu alerģijām. Kas jāņem vērā, sagaidot pavasari, kā atšķirt alerģijas simptomus no ...
Kopumā 53% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, kuri cieš no urīna nesaturēšanas, norādījuši, ka neko nedara, lai šo problēmu risinātu, secināts TENA zīmola ...
Ik gadu 3. martā tiek atzīmēta Pasaules dzirdes diena. Kādi ir galvenie stūrakmeņi, lai saglabātu labu dzirdi, un kas ikvienam būtu ...